Новини департаменту

18.10.2023

18 жовтня - Міжнародний день протидії торгівлі людьми



        Щорічно 18 жовтня відзначається Європейський день боротьби з торгівлею людьми, мета якого – висвітлення проблеми торгівлі людьми, необхідність об’єднання зусиль для протидії цьому явищу, переслідування злочинців, надання допомоги постраждалим особам.
        Торгівля людьми є глобальним злочинним бізнесом, сучасною формою рабства, що грубо порушує права людини. Проблема набула особливої актуальності від початку повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України. Жінки та діти, які змушені покинути Україну, прямуючи до сусідніх країн, піддаються ризикам торгівлі людьми. Водночас чоловіки, що залишаються в країні, також можуть стати здобиччю торговців людьми. Найбільш уразливими до торгівлі людьми в такій ситуації є діти без супроводу або діти, розлучені із сім’єю, жінки, особи з інвалідністю, особи похилого віку та особи, які вже колись раніше потрапляли у ситуацію торгівлі людьми. Перед державою постали катастрофічні гуманітарні й соціальні виклики (спричинені випадками сексуального насильства з боку військ рф, торгівлі людьми, примусового вивезення мирних жителів до рф тощо).
        Дуже важливо забезпечити ефективну протидію таким злочинам шляхом колективного реагування та скоординованих дій. Нові виклики та загрози вимагають консолідації як зусиль інституцій на державному рівні та міжнародної спільноти, так і зусиль кожного з нас.
        Якщо раптом Ви або хтось з Ваших знайомих зіткнувся з подібною ситуацією:
        зверніться до органів Національної поліції щодо захисту прав і свобод або зателефонуйте за номером 102;
        телефонуйте на гарячу лінію з питань протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознаками статі та насильству стосовно дітей за номером 15-47,
        або на Національну гарячу лінію з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів за номером 527;
        до Служби екстреної допомоги в ЄС за номером 112.
         Людина - не товар! Цінність людського життя - не предмет торгівлі!
        

Контактна інформація

Телефони

+38 0332 28 10 00 - гаряча лінія
+38 0332 28 41 80 - приймальня
телефонний довідник департаменту